top of page
  • Katrien Verbeke

Voedselomgevingen in kaart en beeld

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2023

We leven momenteel in omgevingen waar bijna overal smaakvol en goedkoop voedsel aanwezig is, waardoor we continu verleid worden tot het consumeren van (vaak calorierijk) eten en drinken. Werken aan voedselomgevingen die de keuze voor een gezond én milieuverantwoord voedingspatroon bevorderen, maakt dan ook een essentieel onderdeel uit van een coherent voedingsbeleid.Deze studie bracht voor de steden Gent en Sint-Truiden de voedselomgeving in kaart en onderzocht welke ruimtelijke interventies hier impact op kunnen hebben.


In dit onderzoek sloegen Atelier Romain, Gezond Leven en Let us de handen in elkaar om verschillende expertise te bundelen in interdisciplinair onderzoek. Onderzoek waarbij expertise in ruimtelijke inrichting gecombineerd wordt met inzichten rond gezondheid en gedrag én met de ervaring van Let Us in stedelijk voedselbeleid. Zo werden inspirerende cases uit het buitenland ingebracht om nieuwe mogelijkheden te zien die op de voedselomgeving kunnen ingrijpen. Deze studie bracht eerste inzichten in de Vlaamse stedelijke voedselomgeving en hoe die het consumptiegedrag van mensen beïnvloedt én hoe het beleid hier kan op inspelen. Het onderzoek gaat van het in kaart brengen, over bevragingen rond consumtiegedrag tot concrete beleidsaanbevelingen.


Ondertussen zien we nieuw beleid rekening houden met voedselomgevingen en dit een plaats geven in hun voedselbeleid. Voorbeelden daarvan zijn zowel de Antwerpse voedselstrategie als de Vlaamse voedselstrategie Go4Food die het belang van voedselomgevingen specifiek benoemen.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page