Ons voedselsysteem moet lokaler, duurzamer en veerkrachtiger worden. Steden hebben de afgelopen jaren een koplopers rol opgenomen in dit beleid. Zij spelen een sleutelrol door hun concrete impact op het terrein. Ze staan dichtbij hun burgers, landbouwers, sociale organisaties en ondernemers en kunnen van daaruit initiatieven opstarten en ondersteunen.
Met de Antwerpse voedselstrategie is er nu een domeinoverschrijdend voedselbeleid en strategisch kader om de verschillende schakels in het voedselsysteem duurzamer aan te pakken.
Let us ondersteunde het participatie- en redactietraject, samen met Rikolto, Commons Lab en Levuur. Daarbij werden breder participatiemomenten opgezet maar evenzeer gericht ingezet op het bevragen van specifieke doelgroepen, zoals de horeca. Dit resulteerde in beleid dat vertrekt van drie basisprincipes, die zich vertalen in drie concrete hoofdstukken van de strategie: toekomstgericht (Voedsel van de toekomst), inclusief (Iedereen aan tafel) en voedselverspilling verminderen (Niets gaat verloren). Doorheen de hoofdstukken wordt de strategie op smaak gebracht met vier waarden of 'smaakmakers': innovatief, inclusief, circulair en culinair. Omdat het uiteindelijke doel om concrete resultaten draait die de positie van Antwerpen als culinaire hoofdstad versterken, zijn doorheen de strategie ook zeven impactmakers opgenomen waaraan concrete voorbeelden gekoppeld worden. Daarin vind je trajecten als een voedselhub of culinair centrum terug maar ook de smakelijke scholen en inclusieve buurten.
Met de strategie beschikt de stad nu over een kader om prioriteiten en doelstellingen te bepalen in haar eigen omgang met voedsel.
Comentarios