Search
  • katrien

Corona werkt op ons voedselsysteem

Al jaren steken nieuwe initiatieven de kop op voor een beter voedselsysteem. Duurzamer, lokaler, veerkrachtiger. We starten nieuwe boerenmarkten, lanceren logistieke platformen om voedseloverschotten te herverdelen en bedenken lokale voedselstrategieën.


En toen was er corona.


In deze crisis gaat alle aandacht naar twee cruciale sectoren: gezondheidszorg en voeding. En laat beide nu net heel sterk verweven zijn met elkaar. Het EAT Lancet rapport van vorig jaar was overduidelijk: een duurzamer voedselsysteem is een hefboom als geen ander om de gezondheidsproblemen (én daarenboven de klimaatuitdagingen) aan te pakken. Niet dat de oorzaak van corona volledig op voeding terug te brengen is, maar toch. Als we de beelden zien van de voedingsmarkt in Wuhan, weten we alvast hoe een deel van de vork in de steel zit.


Vandaag worden we geconfronteerd met de keerzijde van een geglobaliseerd voedselsysteem. Hoezeer die tas warme thee bij het ontbijt ook smaakt, de melk smaakt wat zuurder. Onze melk wordt wereldwijd verscheept. Die logistieke, lange ketens worden vandaag stevig verstoord en zorgen voor dalende melkprijzen en dus kopzorgen bij boeren om de hoek. De korte keten daarentegen draait overuren om de sterk gestegen vraag bij te benen.


Mijn stille hoop is alvast dat deze coronacrisis het belang van een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem nadrukkelijker op de agenda duwt. Bij elkeen van ons. De zaadjes zijn alvast geplant.


Wil je als lokaal bestuur een voedselstrategie opstarten en zo jouw lokale voedselsysteem verduurzamen? Wil je als retailer of voedingsbedrijf sterker lokaal verankeren door rechtstreeks met producenten uit de regio te werken? Let us cocreate the foodture.


203 views0 comments